Τρίτη 5 Μαΐου 2015

LEGO. ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΤΟ 1932 ΓΙΑ ΤΑ 4 ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΞΥΛΟΥΡΓΟΥ

Ο Δανός ξυλουργός Ole Kirk Christiansen άρχισε το 1916 να φτιάχνει έπιπλα, εργαλεία και διάφορες ξυλοκατασκευές στην μικρή πόλη Billund. Το 1932, η σύζυγος του πέθανε και τον άφησε μόνο του με τα τέσσερα παιδιά τους. Ο Κρίστιανσεν αφιερώθηκε στα μικρά και προσπάθησε να αναπληρώσει το κενό της μάνας. Τα παιχνίδια ήταν μια καλή λύση. Ως μαραγκός αξιοποίησε το ταλέντο του για να αποσπάσει την προσοχή των παιδιών και έτσι τους έφτιαξε μικρά ξύλινα ζωάκια. Το πιο δημοφιλές ήταν η πάπια. Και κάπως έτσι γεννήθηκε μια από τις πιο αγαπημένες εταιρίες παιχνιδιών όλου του κόσμου, η Λέγκο.
Ο Κρίστιανσεν σκέφθηκε ότι τα παιδιά του δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα και θα ήταν καλή ιδέα να αρχίσει να πουλάει τις δημιουργίες του. Έτσι και αλλιώς η επιχείρηση με τις ξύλινες σκάλες και τα έπιπλα κόντευε να πτωχεύσει. Όταν πρόσθεσε τα χειροποίητα παιχνίδια στην παραγωγή, τα έσοδα αυξήθηκαν αμέσως. Ονόμασε την νέα εταιρία λέγκο, που προέρχεται από τη δανέζικη έκφραση «leg godt» και σημαίνει «παίζω καλά». Αργότερα ο Κρίστιανσεν έμαθε ότι η λατινική λέξη «lego» σημαίνει «συναρμολογώ». Το 1940 κάηκε το εργαστήριο του  και αμέσως μετά την ανακατασκευή του, αποφάσισε ότι θα παράγει μόνο παιχνίδια, αφού είχαν τις περισσότερες πωλήσεις. Η επιχείρηση συνέχισε να εξελίσσεται και το 1947, έκανε μία ριζική αλλαγή που διαμόρφωσε τη μοίρα του. Αντικατέστησε το ξύλο με πλαστικό αγοράζοντας ένα μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που κόστισε μια περιουσία.
Το 1958, ο Κριστιανσεν πέθανε και την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του, Γκότφριντ που μαθήτευε δίπλα στον πατέρα του από την ηλικία των 12 ετών. Ο ιδρυτής είχε άλλους τρεις γιους οι οποίοι δεν συνεργάστηκαν με τον Γκοτφριντ επειδή ήθελαν να συνεχίσουν να παράγουν ξύλινα παιχνίδια.  Ο νέος ιδιοκτήτης όμως εισήγαγε μία καινοτόμα ιδέα που άλλαξε την ιστορία της εταιρίας. Τα πολύχρωμα πλαστικά τουβλάκια με υποδοχές που συναρμολογούνται μεταξύ τους έμελλε να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών δωματίων. Το 1960 μία ακόμη πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το παλιό εργοστάσιο που κατασκεύαζε τα ξύλινα παιχνίδια και σώθηκε εκείνο με τα πλαστικά. Δύο χρόνια μετά, η LEGO άνοιξε δική της αεροπορική γραμμή για να εξάγει τα παιχνίδια στις Η.Π.Α αφού οι Αμερικανοί είχαν ξετρελαθεί με τις κατασκευές. Το 1963, άρχισε η Λέγκο να χρησιμοποιεί ένα νέο είδος πλαστικού, πιο ανθεκτικό και λιγότερο τοξικό. Ήταν η χρονιά που ο Γκοτφριντ δεν δίστασε να βάλει τα 3 του παιδιά στις αφίσες και τα κουτιά των παιχνιδιών.
Το 1968 άνοιξε το πάρκο LEGOLAND στη Δανία, το οποίο έφερε 625.000 επισκέπτες στην περιοχή ενώ σήμερα το επισκέπτονται χιλιάδες λάτρεις των παιχνιδιών. Μια σειρά θεματικών πάρκων σε Αγγλία, Γερμανία και Καλιφόρνια ανέλαβε να κάνει τον κόσμο ένα γιγάντιο συναρμολογούμενο Λέγκο. Στη μικρή πόλη Billund από όπου ξεκίνησαν όλα δεσπόζει ένας εύθυμος ερυθροκίτρινος γίγαντας Lego που κοιτάει προς το κέντρο της πόλης ενώ παντού είναι διασκορπισμένα πολύχρωμα τουβλάκια. Η εταιρία γιγαντώθηκε και δεκαετίες μετά έγινε ένας παγκόσμιος κολοσσός αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Σύμφωνα με τις στατιστικές 400 εκατομμύρια άνθρωποι  παίζουν ετησίως με Lego ενώ στα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας είναι το να επενδύσει στον ψηφιακό χώρο όπου θα μπορεί κανείς να δημιουργήσει το προσωπικό του τρισδιάστατο παιχνίδι, και να παραγγείλει τα κομμάτια του από την εταιρεία. 
Σήμερα η εταιρία διοικείται από την 4η γενιά Κρίστιανσεν, δηλ. από τα παιδιά της αφίσας της δεκαετία του 60. Ο Κελντ Κρίστιανσεν μάλιστα μπαίνει ετησίως στην λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου