Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ- ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΛΑΒΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ





Καλοκαίρι 1995. Το ηφαίστειο σουφριέρ βρυχάται.. μαύροι καπνοί και πυκνή λάβα, αρχίζουν να κατακλύζουν την περιοχή. Έντρομοι οι κάτοικοι του νησιού Μοντσεράτ, το εγκαταλείπουν. είναι μία κουκίδα στο χάρτη της Καραϊβικής, μοναδικής ομορφιάς, με γάργαρα νερά και χρυσές αμμουδιές που λειτουργούσε ως μαγνήτης για τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, αλλά αρχίζει σιγά σιγά να χάνει τα πανέμορφα χαρακτηριστικά του.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η λάβα καταστρέφει την τουριστική βιομηχανία, ενώ η πρωτεύουσα Πλίμουθ, που είναι και το μοναδικό λιμάνι εισόδου στο νησί, θάβεται κάτω από μια θάλασσα από στάχτες και γίνεται μια πόλη-φάντασμα. Μέσα στους επόμενους 50 μήνες το μισό νησί θα βρεθεί κάτω από στάχτες και λάβα και η πρωτεύουσα γίνεται μία σύγχρονη Πομπηία. Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους. Το παλιό αεροδρόμιο εξαφανίστηκε. Σπίτια και ξενοδοχεία χάθηκαν, το ρολόι στην κεντρική πλατεία που στεκόταν 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης, ίσα που φαίνεται. Οικισμοί εκκενώνονται και οι κάτοικοι πάνε στο νότιο κομμάτι.
 
Από εκείνη την ημέρα η πόλη παραμένει θαμμένη και εγκαταλελειμμένη. υπολογίζεται ότι άφησαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου 8.000 άνθρωποι. Σήμερα, μέρος του νησιού προσφέρεται για καταδύσεις και εκδρομές σε ένα μαύρο τοπίο. Ο λαός της Καραϊβικής που έμεινε πίσω στο Μονσεράτ, ζει με ένα τέρας όπως λένε. Έναν γίγαντα που δεν κοιμάται ποτέ από τότε που ξύπνησε το 95 και έστειλε καυτά σύννεφα, φωτιά και λάσπη από τις  πλαγιές του προς τη θάλασσα. Το 1997 το ηφαίστειο εξερράγη ακόμη πιο βίαια καλύπτοντας το αεροδρόμιο του νησιού. Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι, τα χωράφια και τα ζώα των φτωχών κάηκαν, οι βίλες των πλουσίων μεταμορφώθηκαν σε κουφάρια, το ένα τρίτο των κατοίκων έγιναν πρόσφυγες στην Αγγλία ή στα γειτονικά νησιά. 

Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, αρκετό ηφαιστειακό υλικό έχει πέσει στη θάλασσα και επιστήμονες ανησυχούν καθώς  πιστεύουν ότι αυτές οι τεράστιες, ποσότητες που προέρχονται από την κατάρρευση του ηφαιστείου μπορούν να δημιουργήσουν υποθαλάσσιες κατολισθήσεις και να δώσουν τσουνάμι. Το ηφαιστειογενές νησί  Μοντσερράτ  αποτελεί  Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος ενώ ήταν αποικία των Άγγλων από το 1632 όταν μία ομάδα Ιρλανδών εγκαταστάθηκε. Αρχηγός Κράτους είναι η Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1952 ενώ σήμερα έχει πληθυσμό 5.140 κατοίκους. Ο Χριστόφορος Κολόμβος κατά το δεύτερο ταξίδι το 1493 ονόμασε το νησί Σάντα Μαρία ντε Μοντσεράτε από την ευλογημένη παρθένα του μοναστηριού του Μοντσεράτ, το οποίο βρίσκεται στο ομώνυμο όρος στην Καταλονία.

Το μισό νησί παραμένει και σήμερα ακατοίκητο, απαγορευμένη ζώνη όπου βαδίζουν μόνο επιστήμονες, ένας γκρίζος εφιάλτης που αρχίζει εκεί όπου τελειώνουν καταπράσινοι λόφοι και δαντελένιες ακρογιαλιές με μαύρη άμμο. Πρωτεύουσα του νησιού από το 1998, μετά την καταστροφή του Πλίμουθ, έγινε η πόλη Μπρέιντς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου