Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ ΙΝΤΙΘ ΜΠΟΥΒΙΕ ΜΠΙΛ, ΘΕΙΑ ΚΑΙ ΞΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΤΖ. ΩΝΑΣΗ ΑΠΟΚΛΗΡΕΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι δύο γυναίκες έζησαν μια λαμπερή ζωή που κατέληξε στην εξαθλίωση, Απόκληρες της υψηλής κοινωνίας. Η απίστευτη ιστορία της εκκεντρικής Ιντιθ Μπουβιέ Μπιλ και της συνονόματης κόρης της, θείας και ξαδέλφης αντίστοιχα της Τζάκι Κένεντι Ωνάση, ζωντάνεψε στην μεγάλη οθόνη από τον σπουδαίο σκηνοθέτη Άλμπερτ Μέισελς που έφυγε πρόσφατα σε ηλικία 89 ετών. Τα αδέρφια Ντέιβιντ και Αλμπερτ Μέιζελς καθόρισαν ως σκηνοθέτες το πεδίο του πειραματικού και πολιτικού ντοκιμαντέρ. Στο καταπληκτικό τους «Grey Gardens», Αληθινή πολυτέλεια ο ελληνικός τίτλος, καταγράφεται η καθημερινότητα μητέρας και κόρης που απομονωμένες στην παρηκμασμένη κατοικία τους στα προάστια της Νέας Υόρκης, συνέχισαν να ζουν για χρόνια με τα φαντάσματα μιας ζωής που χάθηκε για πάντα.

Η ιστορία αρχικά γυρίστηκε ως ντοκιμαντέρ το 1975 ενώ η ταινία του 2009 απέσπασε δύο Χρυσές Σφαίρες και 3 βραβεία Έμμυ, από τα  17 που ήταν προτεινόμενη. Η παρανοϊκή γυναίκα Ίντιθ Μπιλ, η τρελή θεία της Τζάκι, με ψυχολογικό πόλεμο κρατούσε έγκλειστη την συνονόματη κόρη της σε ένα βρώμικο χορταριασμένο σπίτι στο Χάμπτονς. Μια ζωή εξαθλιωμένη για την ηλικιωμένη γυναίκα και την μεσήλικη κόρη της που ζούσαν στον δικό τους κόσμο μέσα στην εγκατάλειψη. Μια θλιβερή ιστορία ξεπεσμένου πλούτου και εκκεντρικότητας από μια σπουδαία και ευκατάστατη αμερικανική οικογένεια που έγραψε την δική της ιστορία. Στην ταινία την κόρη Ίντιθ Μπουβιέρ Μπιλ υποδύεται η Ντρου Μπάριμορ, και την μητέρα η Τζέσικα Λανγκ

Η ιστορία επικεντρώνεται σε διάφορα γεγονότα της ζωής της Μικρής Ίντιθ από όταν η ίδια προσπάθησε να κάνει καριέρα στην υποκριτική μετακομίζοντας στη Νέα Υόρκη. Σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται ότι η μοίρα της είναι να παραμείνει στο εξοχικό κτήμα της οικογένειας στο Λονγκ Άιλαντ παρέα με τη μητέρα της. εκείνη ήταν αδερφή του Τζον Μπουβιέ του III, πατέρα της Τζάκι Ωνάση και μέλος της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης. Οι δύο γυναίκες απαρνήθηκαν την κοινωνικές συναναστροφές, έγιναν μοναχικές και γνωστές στην πόλη ως οι εκκεντρικές ιδιοκτήτριες του Grey Gardens, του ετοιμόρροπου εξοχικού που ήταν γεμάτο με δεκάδες αδέσποτα ζώα.
Τα γυρίσματα έγιναν όταν μητέρα και κόρη ήταν 79 και 58 χρόνων και ο Μέιζελς πήρε άδεια να κινηματογραφήσει την καθημερινότητα τους αποτυπώνοντας μοναδικά στο φακό τη μεταξύ τους σχέση αγάπης-μίσους. Η μικρή Ίντιθ ήταν η μοναχοκόρη του δικηγόρου Phelan Beale και είχε άλλους δύο αδερφούς. Στα νιάτα της έκανε το μοντέλο εσωρούχων ενώ φήμες για δεσμούς με πλούσιους άνδρες  όπως ο Howard Hughes και J. Paul Getty δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Η μεγάλη Ίdith με το κλασικό μαντήλι στο κεφάλι, το σήμα κατατεθέν της έφυγε από την ζωή το 1977 στα 83 της. Η κατάσταση της υγείας τους, σωματικής και ψυχικής, είχε επιβαρυνθεί πολύ ενώ αίσθηση προκάλεσε το επεισόδιο του 1971 όταν επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι μετά από καταγγελίες. Το βρήκαν σε κακό χάλι και τις απείλησαν με έξωση εάν δεν το καθάριζαν. 
25 από τα 28 δωμάτια της βίλας ήταν αχρησιμοποίητα ενώ στην τραπεζαρία βρήκαν ένα βουνό από σκουπίδια. Γάτες, σκύλοι, ρακούν και ψύλλοι είχαν πλημμυρίσει το σπίτι. Το θέμα έβλαπτε φυσικά το προφίλ της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Τζάκι Κένεντι και έτσι έπεισε τον Αριστοτέλη Ωνάση να δωρίσει $ 32.000 για να πάνε συνεργεία καθαρισμού. Ένας νέος φούρνος και καινούργια υδραυλικά συστήματα τοποθετήθηκαν για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Η μικρή Ίντιθ, δεν παντρεύτηκε ποτέ και πέθανε το 2002 στα 85 της χρόνια. Ήταν 5 ημέρες νεκρή μέσα στο υπνοδωμάτιο της και την βρήκαν μετά από καταγγελίες γειτόνων. Πολλοί αναρωτιούνται ακόμη και σήμερα τι ήταν τελικά οι δύο γυναίκες; παράφρονες ή φιλοσοφημένες και εκκεντρικές;.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου