Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΣΗΡΙΑΛ ΄΄ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ΄΄

Τον περασμένο Ιούνιο συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από το πρώτο επεισόδιο της δημοφιλούς αμερικανικής σειράς «Το μυθικό μικρό σπίτι στο λιβάδι», που μεγάλωσε πολλές γενιές και έγινε μία από τις πιο αγαπημένες του 20ου αιώνα. Κι όμως, κάθε "μύθος" έχει τα σκοτεινά σημεία του γιατί τελικά κάθε άλλο παρά αθώα ήταν η έμπνευση πίσω από το «Μικρό Σπίτι». το σήριαλ  παρακολούθησαν εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο η πραγματικότητα όμως ήταν άλλη. 
Η συγγραφέας Λόρα Ίνγκαλς Γουάιλντερ είχε επιχειρήσει να πουλήσει την ιστορία της ζωής και της οικογένειας της στην αμερικανική δύση από το 1870 μέχρι το 1930, όμως κανένας εκδοτικός οίκος δεν δεχόταν να την εκδώσει. Οπότε μετέτρεψε την ιστορία από μια αυτοβιογραφία που απευθυνόταν σε ενήλικους σε μια σειρά οκτώ βιβλίων για παιδιά, που απέκτησε το όνομα «Μικρό σπίτι στο λιβάδι». Όπως αποκαλύπτεται τώρα έμπνευση για την αγαπημένη σειρά αποτέλεσε ένα ροζ, βίαιο και λογοκριμένο κείμενο..
Οι ηθοποιοί αγαπήθηκαν μέσα από την καθημερινότητά τους στο χωριό. Ο κόσμος είχε ταυτιστεί απόλυτα, τους αντιμετώπιζε πολλές φορές πιστεύοντας τις περιπέτειες τους, πιστεύοντας, στην αθωότητα της εποχής. Η αθωότητα σε συνδυασμό με τους εμβληματικούς χαρακτήρες συνέταξαν την σειρά ανάμεσα στις κορυφαίες όλων των εποχών αλλά και την πιο καθαγιασμένη αντανάκλαση του αμερικάνικου ονείρου. Μια θρησκευόμενη και δεμένη οικογένεια. Τώρα όμως η αποκάλυψη συγκλονίζει. Στα χειρόγραφα απομνημονεύματά της η Γουάιλντερ δεν περιέγραφε ευτυχισμένες στιγμές χαράς και αγάπης, αλλά σκηνές ενδοοικογενειακής βίας, ερωτικά τρίγωνα και εκτός ορίων συμπεριφορές υπό την επήρεια αλκοόλ! Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το πρωτότυπο χειρόγραφο της που αργότερα... έγινε το αγαπημένο μας «Μικρό Σπίτι Στο Λιβάδι» ήταν αυστηρά μόνο για ενήλικες!.
Η πραγματική αυτοβιογραφία, είχε φυλαχθεί για δεκαετίες από την οικογένεια της στο Μουσείο του Μιζούρι που έχει το όνομά της. εκδοτικός οίκος έχει ανακοινώσει ήδη την κυκλοφορία του αυθεντικού χειρόγραφου υπό τον τίτλο «Pioneer Girl». Μεταξύ άλλων, η συγγραφέας αποκαλύπτει μία πραγματική σκηνή από τα παιδικά της χρόνια στην Αϊόβα, με έναν γείτονά της, ο οποίος, αφού ήπιε μέθυσε, έλουσε με κηροζίνη την κρεβατοκάμαρα του σπιτιού κι άρχισε να σέρνει την σύζυγό του γύρω από τις φλόγες, κρατώντας την από τα μαλλιά. Ακόμη περιγράφει σκηνές άκρως ακατάλληλες για ανηλίκους με αίμα και πολύ σεξ ακόμη και εντός της οικίας της. Οι σοκαριστικές περιγραφές «κόπηκαν» κατά τη μεταφορά του βιβλίου στη μικρή οθόνη αλλά τώρα παίρνοντας προφανώς ως δεδομένο ότι έχουν ενηλικιωθεί οι εκατομμύρια πιστοί τηλεθεατές του έργου, οι υπεύθυνοι του εκδοτικοί οίκου αποφάσισαν την έκδοση του χωρίς λογοκρισία. Στο βιβλίο έχουν διατηρηθεί όλα τα ορθογραφικά λάθη και οι ιδιωματισμοί της συγγραφέως ενώ έχουν προστεθεί και αρκετές επεξηγήσεις. 
Όσοι διαβάσουν το νέο βιβλίο θα αποκτήσουν καλύτερη άποψη για το πώς ζούσε η ιστορική οικογένεια Ινγκαλς, ποιες ήταν οι σχέσεις μεταξύ των μελών, τα ερωτικά σκάνδαλα και πώς βίωνε τις αντίξοες στην αμερικανική Δύση. Θα δουν το πραγματικό πρόσωπο του πατέρα που συμμετείχε σε απόσπασμα κυνηγών επικηρυγμένων κακοποιών. Που δεν πλήρωνε ενοίκιο για το σπίτι του και μετακινούσε νύχτα την οικογένεια του για να ξεφύγει.. 
Τα ωριαία επεισόδια της αγαπημένης σειράς προβλήθηκαν μεταγλωττισμένα στην ΥΕΝΕΔ από το 1975 μέχρι και το 1982. Την δεκαετία του 90 η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη από την Ερτ και τον ΣΚΑΪ. Σήμερα όλοι περιμένουν τα αυθεντικά κείμενα της Γουάιλντερ γραμμένα με μολύβι που έμειναν θαμμένα στα συρτάρια του μουσείου για περίπου έναν αιώνα. Χειρόγραφα και επιστολές όπου παντρεύονται η πραγματική τραυματική παιδική της ηλικία και η φαντασία της. Η συγγραφέας πέθανε το 1957 στα 90 της χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου