Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΔΥΟ ΗΡΩΕΣ. Η ΠΟΛΩΝΗ ΙΡΕΝΑ ΚΑΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΕΣΩΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

Τέτοιες ημέρες πριν από 75χρόνια η Ιρένα και ο Νίκολας, άγνωστοι μεταξύ τους είχαν μια κοινή δράση στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο που τους μετέτρεψε σε ηρωικές μορφές. Χωρίς να φοβηθούν τον θάνατο και την γερμανική μπότα έμειναν πιστοί στα ιδεώδη τους. Αλληλεγγύη και βοήθεια στους κατατρεγμένους από το ναζιστικό καθεστώς. Δεν κράτησαν ποτέ όπλα στα χέρια τους, ούτε σκότωσαν στον πόλεμο, αλλά έκαναν κάτι πιο ουσιώδες. Φυγάδευαν μικρά Εβραιόπουλα λίγο πριν το ολοκαύτωμα..   
Η Πολωνή νοσηλεύτρια Ιρένα Σέντλερ έσωσε 2.500 παιδιά εβραϊκών οικογενειών στη Βαρσοβία την ώρα που οι Ναζί ετοίμαζαν να τα θανατώσουν στα κρεματόρια. Εργαζόταν στην υπηρεσία Πρόνοιας και βίωσε τον εκτοπισμό 400.000 Εβραίων στο τρομερό γκέτο της πόλης. Με την κάλυψη που της παρείχε η στολή της νοσοκόμας και με τη βοήθεια ενός μηχανικού έκρυβε τα παιδιά σε φορτηγά και εργαλειοθήκες ενώ σε άλλα έδινε υπνωτικά, προκειμένου να θεωρηθούν... θύματα του τύφου. Τα έβαζαν σε σάκους από πατάτες, σε ασθενοφόρα, σε κουτιά ακόμη και σε φέρετρα. 
Με αυτό τον τρόπο η Ιρένα Σέντλερ έσωσε τα παιδιά και τα έστειλε σε Πολωνικές οικογένειες, ορφανοτροφεία και μοναστήρια με ψεύτικες ταυτότητες. Το 1943 συνελήφθη από τη Γκεστάπο, μεταφέρθηκε σε φυλακές, της έσπασαν χέρια και πόδια, την βασάνισαν σκληρά και την καταδίκασαν σε θάνατο. Ωστόσο Εβραίοι από την Μ. Βρετανία δωροδόκησαν τους φρουρούς και αφέθηκε ελεύθερη. Μετά τον πόλεμο, προσπάθησε να εντοπίσει όσους γονείς είχαν επιζήσει από τους θαλάμους αερίων. Τα προσωπικά στοιχεία κάθε παιδιού είχαν φυλαχτεί μέσα σε μικρά βάζα τα οποία επιμελώς έθαβε στη γη για να μη βρεθούν από τα Ες-Ες ή την Γκεστάπο. 
Το 2007 ήταν υποψήφια για Νόμπελ, έλαβε πολλές διακρίσεις ενώ η ζωή της έγινε ταινία με τίτλο Η Θαρραλέα Καρδιά της Ιρένα. Από το 2008 που πέθανε στα 98 της μέχρι και σήμερα, τα παιδιά που είχε διασώσει και οι απόγονοι τους δεν έπαψαν να διαδίδουν το μεγαλειώδες έργο της.

Ο νεαρός Βρετανός Νίκολας Γουίντον, υπάλληλος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου οργάνωσε μεθοδικά την διάσωση 669 παιδιών από την τότε Τσεχοσλοβακία. Ήταν όλα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έτοιμα να δολοφονηθούν όταν τους βρήκε καταφύγιο στην Αγγλία. Άνοιξε παράνομο γραφείο στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου της Πράγας, όπου απελπισμένοι και φοβισμένοι γονείς προσέτρεχαν σ' αυτόν για να τους βοηθήσει να βγάλουν βίζες για τα παιδιά τους και να μπουν στη λίστα. Ο χρηματιστής φρόντισε να συγκεντρωθούν χρήματα και βρήκε ανάδοχες οικογένειες ώστε τα παιδιά να είναι ασφαλή. Η πρώτη μεταφορά έγινε με αεροπλάνο από Πράγα για Λονδίνο μία ημέρα πριν οι Γερμανοί καταλάβουν εδάφη της Τσεχίας. Στη συνέχεια οργάνωσε άλλες επτά μεταφορές σιδηροδρομικώς για τις ακτές του Ατλαντικού και στη συνέχεια μετέφερε τα παιδιά στη Βρετανία με πλοίο. Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου τα περίμεναν οι θετοί γονείς.  
Ο Γουίντον μέχρι το 1988 δεν είχε μιλήσει σε κανέναν για την σπουδαία δράση του.  Τότε, η γυναίκα του ανακάλυψε στην σοφίτα του σπιτιού τους ένα χαρτοφύλακα που περιείχε έγγραφα και λίστες με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των μικρών παιδιών. Αμέσως, ο βρετανικός τύπος τον ονόμασε «Βρετανό Σίντλερ», παραπέμποντας στον Γερμανό βιομήχανο Όσκαρ Σίντλερ, που έσωσε 1.200 Εβραίους επί των ημερών του Τρίτου Ράιχ. Ο Γουίντον το 2002 έλαβε τον τίτλο του ιππότη από την Βασίλισσα Ελισάβετ. Ο σερ Νίκολας απεβίωσε σε ηλικία 106 ετών την 1η Ιουλίου. 
Συνολικά 6 εκατομμύρια Εβραίοι εξοντώθηκαν ενώ το ολοκαύτωμα εφαρμόστηκε χωρίς κανένα έλεος για τα παιδιά και ακόμη και τα μωρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου