Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΜΟΝΤΕΛΟ, ΘΥΜΑ ΕΝΟΠΛΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ, ΕΖΗΣΕ ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ, ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΤΟ ΔΡΑΣΤΗ..

Της κατέστρεψε την καριέρα, της διέλυσε το πρόσωπο, κόντεψε να την σκοτώσει και να αφήσει ορφανά τα δύο της παιδιά αλλά εκείνη τον συγχώρεσε λέγοντας απλά ότι ήταν ένα μικρό παιδί που πήρε τον λάθος δρόμο. Ο Ίαν Μάνιουελ μεγάλωσε σε μία μίζερη γειτονιά της Τάμπα στη Φλόριδα. Μητέρα ναρκομανής, πατέρας άγνωστος. Στα 13 του είχε ήδη συλληφθεί 16 φορές. Χρειαζόταν απελπισμένα βοήθεια και η κατάληξη του, ήταν προδιαγεγραμμένη. Στο πλαίσιο μύησης σε πολυμελή συμμορία, βρέθηκε να κρατά όπλο. Στις 27 Ιουλίου του 1990 προσπάθησε να κλέψει 20 δολάρια από την 28χρονη Ντέμπι Μπέγκρι την ώρα που πήγαινε προς το αυτοκίνητο της μετά από νυχτερινή έξοδο. Η νεαρή που έκανε καριέρα ως μοντέλο, στην πρώτη της έξοδο μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού της, βρέθηκε ενώπιον του Ίαν και δύο φίλων του που την σημάδευαν με όπλο. Δώσ’ τα όλα». της φώναξε. Εκείνη ούρλιαξε και τότε ο μικρός την πυροβόλησε στο κεφάλι.
Η σφαίρα εισήλθε στο στόμα της, έσκισε το σαγόνι και τις κατέστρεψε τα δόντια και τον ουρανίσκο. Η Ντέμπι έπεσε αναίσθητη στο πεζοδρόμιο και ο Μάνιουελ διέφυγε. Λίγο αργότερα όμως συνελήφθη για άσχετη υπόθεση και ομολόγησε. Είχε μόλις κλείσει τα 13, αλλά δικάστηκε σαν ενήλικος αφού η δράση του στην συμμορία και οι ληστείες που είχε διαπράξει τον έκαναν έναν κανονικό κακοποιό με πλούσια δράση. Έτσι έγινε κι αυτός ένας ακόμη ανήλικος που έχει καταδικαστεί σε ισόβια χωρίς αναστολή. Η κοπέλα χρειάστηκε επανορθωτική χειρουργική προσώπου και επώδυνες διαδικασίες που κράτησαν 10 ολόκληρα χρόνια. Το πρόσωπο της άλλαξε μορφή. Μία μέρα, καθώς πλησίαζαν τα δεύτερα Χριστούγεννα του στη φυλακή, επιχείρησε να τηλεφωνήσει στη Ντέμπι με δική της χρέωση αλλά εκείνη δίστασε να απαντήσει..
στο 2ο τηλ. Του Ιαν η Ντέμπι του απάντησε από περιέργεια. Ο Μάνιουελ ήθελε να της ζητήσει συγνώμη.«Γιατί με πυροβόλησες;» τον ρώτησε «Ήταν ένα λάθος» ψέλλισε εκείνος. Αργότερα της έστειλε μία κάρτα που έδειχνε ένα χέρι να προσφέρει ένα τριαντάφυλλο μέσα από τα κάγκελα.  «Πονούσα. Δεν μπορούσα να φάω. Ήμουν θυμωμένη. Αμφιταλαντευόμουν όμως γιατί ήταν απλώς ένα παιδί δήλωσε σε συνέντευξη της. Κι έτσι ξεκίνησε μια αλλόκοτη αλληλογραφία ανάμεσα στον θύτη και το θύμα. 
Ο σύζυγος της Μπέγκρι φοβόταν μήπως έπασχε από το σύνδρομο της Στοκχόλμης, όπου το θύμα υπερασπίζεται τον θύτη. Εκείνη επέμεινε, ήταν αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να αποφυλακίσει τον παρ ολίγον δολοφόνο της. Και όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άλλαξε το νόμο και απαγόρευσε τα ισόβια χωρίς αναστολή για ανήλικους που δεν έχουν διαπράξει φόνο, κατέθεσε υπέρ του. Παρ’ όλα αυτά, ο Μάνιουελ καταδικάστηκε σε 65 χρόνια κάθειρξη και θα αφεθεί ελεύθερος το 2031.
Η Μπέγκρι στα 53 της, είναι εκδότρια περιοδικού για την υγεία και την άθληση και κάνει αγώνα ζητώντας την απελευθέρωση του ιαν 25 χρόνια μετά το συμβάν. Σήμερα είναι 38 ετών και πολλοί λένε ότι η σκληρότητα της ποινής δεν θα είχε επιβληθεί  σε ένα λευκό 13χρονο. Εμείς ως κοινωνία προδώσαμε πρώτοι τον Μάνιουελ και αυτός με τη σειρά του πρόδωσε εμάς λέει σήμερα η Ντέμπι Μπέγκρι η οποία φυλάει ως κόρη οφθαλμού το κουτί με τα 50 γράμματα του φυλακισμένου Ίαν και έχει πλέον στο πλευρό της πλήθος κόσμου που ζητά επιτακτικά την αποφυλάκιση..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου