Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΟΙ ΟΡΜΠΙΣΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ PRETTY WOMAN

Πρίτι γούμαν. Το τραγούδι του Ρόι Όρμπισον που έχει γράψει την δική του ιστορία, συνόδευσε 20 χρόνια μετά την ομώνυμη ταινία με τον Ρίτσαρντ Γκιρ και την Τζούλια Ρόμπερτς. Είναι από τα πιο γνωστά τραγούδια όλων των εποχών, ο τρόπος όμως που γράφτηκε και η σύντομη ζωή του καλλιτέχνη με τις διαδοχικές τραγωδίες του, αποτελούν μια μαύρη σελίδα στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Το πρίτι γούμαν συνοδεύει μια ιστορία αγάπης, πόνου και κατάρας που γνωρίζουν ελάχιστοι.
Ο Ρόι Όρμπισον ήταν πολύ ερωτευμένος με τη γυναίκα του Κλοντέτ με την οποία παντρεύτηκε το 1957 στα 21 του χρόνια. Καθώς έκανε πρόβες και ενώ είχε στερέψει από έμπνευση, μπήκε στο δωμάτιο η Κλοντέτ και τον ρώτησε αν ήθελε τίποτα να του πάρει από την πόλη που θα πήγαινε για ψώνια. Ο Όρμπισον τη ρώτησε αν εκείνη χρειαζόταν χρήματα και η Κλοντέτ του απάντησε: «Pretty woman, never needs any money», οι όμορφες γυναίκες ποτέ δεν χρειάζονται χρήματα. Αμέσως ο Όρμπισον εμπνεύστηκε, άρχισε να τραγουδά και μέχρι να επιστρέψει η σύζυγος του το τραγούδι ήταν έτοιμο!.
Η ηχογράφηση έγινε το 1964 και μισό αιώνα μετά, θεωρείται μια από τις κλασσικές επιτυχίες του ροκ εντ ρολ. Η μοίρα όμως ήταν πολύ σκληρή με τον Όρμπισον και την γυναίκα του, την «pretty woman» όπως την αποκαλούσε.  Στις 6 Ιουνίου του 1966 ξεκίνησαν μαζί για μια εκδρομή με μοτοσικλέτες, ο ίδιος είχε άλλωστε ολόκληρη συλλογή από μηχανές. Στον δρόμο ένα φορτηγό πετάχτηκε μπροστά από τη μηχανή της Κλοντέτ και τη χτύπησε. Πέθανε στην αγκαλιά του μια ώρα αργότερα, στα 24 της χρόνια αφήνοντας τρία αγόρια ορφανά. Η οικογενειακή τραγωδία συμπληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα. Τον Σεπτέμβριο του 68, τα τρία αδερφάκια έπαιζαν με τη δεξαμενή αερίου στο σπίτι στο Τενεσί, ενώ ο Όρμπισον βρισκόταν σε περιοδεία στην Αγγλία. Τα επιτηρούσαν οι γονείς του και όταν ο πατέρας του Όρμπισον, επέπληξε τα παιδιά, έκανε ένα ολέθριο λάθος αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, μπήκε στο υπόγειο με αναμμένο αναπτήρα. Μια διαρροή από τη δεξαμενή προκάλεσε έκρηξη. Ο παππούς κατάφερε να σώσει μόνο τον μικρότερο εγγονό, τον Γουέσλεϊ. Ο δεκάχρονος Ρόι και ο εξάχρονος Άντονι πέθαναν ακαριαία.
Ο Όρμπισον βυθίστηκε στο πένθος, έμεινε κλεισμένος στο σπίτι και έβλεπε μόνο ταινίες. Σταμάτησε να τραγουδά και να γράφει στίχους για μεγάλο διάστημα. Λίγο καιρό μετά πούλησε το σπίτι στον στενό του φίλο και κορυφαίο τραγουδοποιό Τζόνι Κας. Το 2003, το σπίτι του Κας πουλήθηκε στο πρώην μέλος των Μπι Τζις, Μπάρι Γκιμπ, αλλά κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης το 2006, ξέσπασε φωτιά και το καταραμένο παλαιό σπίτι του Όρμπισον έγινε στάχτη!.
Ο Όρμπισον ξεπέρασε τον χαμό της Κλοντέτ και παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Μπάρμπαρα Βιλχόνεν τον Μάιο του 1969. Απέκτησαν δύο γιους, τον Ρόι Κέλτον και τον Αλεξάντερ. Οι προσωπικές τραγωδίες και η αλλαγή στο ύφος της μουσικής οδήγησαν τον Όρμπισον στο περιθώριο για μια δεκαετία. Το 76 έκανε επέμβαση τριπλού μπαϊπάς και την δεκαετία του 80 επέστρεψε στις επιτυχίες. Το 1988 όμως πέθανε από οξύ έμφραγμα σε ηλικία 52 ετών. Παρά τις ανείπωτες τραγωδίες που σημάδεψαν τη ζωή του, πρόλαβε και έβαλε τη δική του υπογραφή στη μουσική. Ο  μεγάλος Έλβις Πρίσλευ τον είχε χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο τραγουδιστή του κόσμου.  Σε αντίθεση με τους θρύλους που μεσουρανούσαν τότε όπως οι Μπητλς και ο Σινάτρα, ο Όρμπινσον δεν υπήρξε ποτέ σύμβολο του σεξ. 
Ντυνόταν σαν ασφαλιστής και τον αποκαλούσαν σπασίκλα, ειδικά μετά από μια εμφάνιση στην περιοδεία με τους Μπητλς το 63 όταν αναγκάστηκε να φορέσει δανεικά κάτι χοντρά γυαλιά ηλίου επειδή είχε ξεχάσει τα δικά του στο αεροπλάνο. Αυτή η εικόνα του έμεινε σαν στυλ και ελάχιστες ήταν οι φορές που εμφανίστηκε χωρίς τα μαύρα του γυαλιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου