Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ



Κι όμως αυτό το μικρό αγοράκι είναι ένα ανθρώπινο θαύμα. Είναι το παιδί του πιο μολυσμένου ανθρώπου του πλανήτη που αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ιαπωνική πόλη Φουκουσίμα όταν έγινε η πυρηνική έκρηξη στις 11 Μαρτίου 2011. Σήμερα ο ηρωικός Ναότο Ματσουμούρα ζει σαν ερημίτης 12 χιλιόμετρα από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου που εξερράγη μετά από σεισμό και φονικό τσουνάμι. Κάθε πρωί ξυπνάει για να ανάψει μια σόμπα, να ετοιμάσει ένα φτωχό πρωινό από σόγια και άσπρο ρύζι με τον καφέ να είναι η μόνη του πολυτέλεια. Επέλεξε να μείνει στο μολυσμένο περιβάλλον και από την ημέρα που συνάντησε την Ακίκο όλα άλλαξαν στη ζωή του.
O 53χρονος έμεινε μόνος σε ολόκληρη πόλη όταν ξεκίνησε το πυρηνικό ατύχημα και σαν αγρότης, αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη γη και τα ζώα του που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από το πυρηνικό εργοστάσιο. Δεν μπορούσε να αποχωριστεί τη γη που ανήκει στην οικογένειά του εδώ και πέντε γενιές. Αποφάσισε λοιπόν να παραμείνει εκεί με την άρρωστη μητέρα του. Η θαρραλέα ιστορία του έγινε σύντομα γνωστή και έκανε τον γύρο του κόσμου. Δεκάδες πρωτοσέλιδα, πλούσια αφιερώματα, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο πήγαν επιτόπου για να τον συναντήσουν. Ο ίδιος ταξίδεψε σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου για να διηγηθεί την ιστορία του και να περάσει το μήνυμα: ποτέ πια πυρηνική ενέργεια. 
Η ζωή του έγινε βιβλίο με τίτλο «Ο τελευταίος άνθρωπος της Φουκουσίμα», που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Στα 53 του χρόνια ο Ναότο θεωρείται ο πιο μολυσμένος άνθρωπος από ραδιενέργεια στον πλανήτη. Κι όμως άντεξε στη μόλυνση, έκανε ειδικές θεραπείες και η χειρωνακτική εργασία τον βοήθησε σημαντικά. Σε ένα συνέδριο στο Τόκυο όπου πήγε να μιλήσει, τρεις μήνες μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, συνάντησε την σημερινή σύζυγο του και μαζί βάλθηκαν να ανατρέψουν τα πάντα. Σήμερα οι δυο τους ζουν στο ίδιο σημείο, με τις ίδιες συνήθειες, και μεγαλώνουν το υγιέστατο αγοράκι τους, τον Ναοάκι. Έχουν φτιάξει μια φάρμα με πολλά ζώα, τρώνε ότι καλλιεργούν και δεν φοβούνται την ραδιενέργεια.
Η Φουκουσίμα αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για τον πλανήτη, αφού για πολύ καιρό καθημερινά 300 τόνοι ραδιενεργού νερού χύνονταν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε από τον ισχυρότατο σεισμό των 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε, έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ο σεισμός προκάλεσε ένα μεγάλο παλιρροϊκό κύμα που έπληξε σφοδρότατα τις ακτές της ανατολικής Ιαπωνίας προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές και χιλιάδες νεκρούς. Το τσουνάμι οδήγησε στην  τήξη των τριών εκ των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού  σταθμού Φουκουσίμα με αποτέλεσμα την έκλυση τεραστίων ποσοτήτων ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Σύμφωνα με την Πυρηνική Αρχή της Ιαπωνίας, η ποσότητα του  ραδιενεργού καισίου που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα είναι ισοδύναμη με 168 πυρηνικές βόμβες σαν της Χιροσίμα. Πρόσφατη Έκθεση των Υπηρεσιών Υγείας εξέτασε 38.111 παιδιά της περιοχής  και κατέληξε ότι 13.460 από αυτά, δηλ. το 36%, πάσχουν από ανώμαλες αυξήσεις του θυρεοειδούς με κύστες ή όζους.
Οι εργασίες αποκατάστασης στο πυρηνικό εργοστάσιο και την απαγορευμένη ζώνη γύρω από αυτό, αναμένεται να διαρκέσουν 40 χρόνια και να φτάσουν σε κόστος τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου