Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 230.000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ.. 11 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..

Τσουνάμι, 2004.Τα τραύματα, 11 χρόνια μετά τον όλεθρο, έχουν πλέον επουλωθεί, τα σημάδια όμως παραμένουν για να θυμίζουν τη χειρότερη φυσική καταστροφή της σύγχρονης ιστορίας. Ο τελικός απολογισμός ήταν 187 χιλ νεκροί, 43 χιλ αγνοούμενοι, και πάνω από 2 εκ. άστεγοι. Όλοι θύματα των παλιρροϊκών κυμάτων που ενεργοποίησε ο μεγάλος σεισμός των 9.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Ινδονησία που είχε διάρκεια περίπου 10 λεπτά. Συνολικά, 14 χώρες υπέστησαν καταστροφές από τα γιγαντιαία φονικά κύματα ενώ τα θύματα ήταν 45 εθνικοτήτων.
26 Δεκεμβρίου 2004 και ώρα 7 το πρωί. Ο πλανήτης ξυπνά απότομα και όλοι παρακολουθούν στις τηλεοράσεις την είδηση του σεισμού. Ο εγκέλαδος χτύπησε με σφοδρότητα τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού της Σουμάτρα. Λίγες ώρες αργότερα τεράστια κύματα τσουνάμι ολοκλήρωσαν μια τραγωδία που ακόμα και σήμερα δεν τη χωρά ο ανθρώπινους νους. Τα παλιρροϊκά κύματα σκέπασαν τα πάντα και έφτασαν μέχρι τα παράλια της Αφρικής. Επίγειοι παράδεισοι του Ινδικού ωκεανού χάθηκαν κάτω από νερά και λάσπες. Χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν στην περιοχή για να γιορτάσουν τις μέρες των Χριστουγέννων βρέθηκαν στο πουθενά σε μια άνιση μάχη με την φύση που κανείς δεν θα μπορούσε να κερδίσει. Νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι, οικογένειες που χωρίστηκαν για πάντα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, παιδιά που έμειναν ορφανά από την μια στιγμή στην άλλη.   
Το μεγαλύτερο πλήγμα από το τσουνάμι το δέχθηκε η Ινδονησία με 167.000 νεκρούς. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, τα θηριώδη κύματα που έφταναν ακόμη και τα 30 μέτρα ύψος, άλλαξαν μια για πάντα την εικόνα της περιοχής, αλλά και τις ζωές των κατοίκων. Σήμερα 10 χρόνια μετά, κάποιες κοινότητες έχουν καταφέρει να βρουν πάλι τους ρυθμούς τους. Σιγά σιγά χτίζονται σπίτια, δημιουργούνται εκ νέου χωριά και πόλεις και η εικόνα της περιοχής αρχίζει να αλλάζει. Τα νησιά Πουκέτ, οι Μαλδίβες, η Σρι Λάνκα και τα ανατολικά παράλια της Ινδίας ξαναχτίζονται. Παραλίες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, επιχειρήσεις, σπίτια και «καλύβες» πάνω στην άμμο που βρέθηκαν αντιμέτωπες με την καταστροφή, τώρα αλλάζουν πρόσωπο.
Σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα, νέα μουσουλμανικά τεμένη και πολλοί ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι δίνουν στον επισκέπτη την εντύπωση ότι το τεράστιο κύμα δεν έφθασε ποτέ τις ακτές του Άτσε. Κι όμως εδώ χτύπησε πρώτα το τεράστιο τσουνάμι και ισοπέδωσε τα πάντα καταπίνοντας αθώες ψυχές. Μολονότι έσπειρε την καταστροφή, χρόνια μετά έφερε μαζί την ανάπτυξη και την ειρήνη στην επαρχία, η οποία μαστιζόταν επί δεκαετίες από εμφύλια σύρραξη μεταξύ των ανταρτών και του στρατού. Οι εχθροπραξίες σταμάτησαν για πάντα μετά το φονικό τσουνάμι.
Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, τη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη, τις Μαλδίβες και την Ανατολική Αφρική. Μικρά νησιά μετακινήθηκαν ακόμη και 20 μέτρα, οι ακτογραμμές σε αυτές τις χώρες άλλαξαν για πάντα όπως και τα παραλιακά σύνορα. Όμως, το καταστροφικό τσουνάμι οδήγησε σε σημαντική πρόοδο στην πρόβλεψη του φαινομένου. 
Η παγκόσμια συνεργασία επιστημόνων σε νέες βελτιωμένες τεχνικές για τον εντοπισμό κυμάτων που έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν σε μακρινές ακτές μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον σε παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα συμβεί ο επόμενος ισχυρός σεισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου