Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό: Η λίστα των εκατό ανθρώπων που θέλουν να αποικήσουν τον Άρη ανακοινώθηκε επίσημα στις 19 Φεβρουαρίου. Οι τελικοί συμμετέχοντες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 200.000 άτομα από όλη την γη με τους περισσότερους να προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα. Οι 24 από αυτούς θα επιλεγούν για να επανδρώσουν έξι πληρώματα των τεσσάρων ατόμων, τα οποία η ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση Mars One ελπίζει να ταξιδεύουν στον Κόκκινο Πλανήτη κάθε δύο χρόνια από το 2025, με στόχο να δημιουργήσουν εκεί την πρώτη αποικία. Όμως το ταξίδι αυτό, κόστους 6 δις. δολ είναι χωρίς επιστροφή..
ο κόκκινος πλανήτης Άρης πάντα αποτελούσε ένα δύσκολο πεδίο εξερεύνησης, με μόνο τις μισές από όλες τις μη επανδρωμένες αποστολές να έχουν στεφθεί με επιτυχία. Το ταξίδι, σύμφωνα με το πλάνο, θα διαρκέσει 7 μήνες, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΜΙΤ, αν οι πρώτοι εξερευνητές μπορέσουν να προσεδαφιστούν με επιτυχία χρησιμοποιώντας την υφιστάμενη τεχνολογία, θα επιβιώσουν εκεί μόνο για 68 ημέρες. Αλλά τι άνθρωποι είναι αυτοί που επέλεξαν να πάνε στον Άρη χωρίς επιστροφή;. Η λίστα των 100 φιναλίστ περιλαμβάνει επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, αλλά και κόσμο που απλά αναζητά την υπέρτατη περιπέτεια. Ένα 20χρονο κορίτσι από την Βολιβία, μια 27χρονη Ρωσίδα, ένας 32χρονος προγραμματιστή από το Βιετνάμ, μια 29χρονη ιρακινή.  Σε περίπου 11 χρόνια η αποστολή θα έχει ολοκληρωθεί και οι άποικοι θα στήσουν εκεί τη νέα τους ζωή. Σε σπίτια 500 τ.μ. θα κοιμούνται, θα γυμνάζονται, θα μαγειρεύουν και θα επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους μέσω του Ιντερνετ εάν και εφόσον μπορέσει να συνδεθεί με την Γη.
όταν όλοι αυτοί ολοκληρώσουν το οκταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης, θα πάνε στον αφιλόξενο έως τώρα πλανήτη. Εκεί ο κάθε ένας θα καλλιεργεί τροφές, θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες μέσω φωτοβολταϊκών, θα διεξάγει πειράματα και θα ανακυκλώνει όλα όσα πρέπει να ανακυκλώνονται σε πλανήτες που οι σκουπιδότοποι είναι πολυτέλεια. Δύο χρόνια μετά την προσεδάφιση της πρώτης τετράδας, η δεύτερη τετραμελής ομάδα εθελοντών θα προστεθεί στο ανθρώπινο δυναμικό που υπέγραψε ένα άτυπο συμβόλαιο θανάτου. 
Δεκάδες επιστήμονες να συμφωνούν πως η αποίκιση άλλων πλανητών είναι απαραίτητη για την επιβίωση της ανθρωπότητας, και ο Κόκκινος Πλανήτης φαίνεται ιδανικός αφού διαθέτει υπόγεια αποθέματα νερού, ατμόσφαιρα, έχει μέρες με διάρκεια λίγο μεγαλύτερη από τις γήινες και η βαρύτητα είναι μόλις 38% μικρότερη από της Γης. Όμως μια πρόσφατη έρευνα του MIT υποστηρίζει ότι οι συμμετέχοντες θα αρχίσουν να πεθαίνουν εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των επιπέδων οξυγόνου και της πτώσης της ατμοσφαιρικής πίεσης στο εσωτερικό των οικίσκων. Εκεί η μέση θερμοκρασία ανέρχεται σε -63 βαθμούς Κελσίου.
όλοι αυτοί που δήλωσαν συμμετοχή είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πάντα για να χαρτογραφήσουν μια νέα ανθρωπότητα στον 4ο σε απόσταση πλανήτη από τον Ήλιο. Αν η αποστολή πραγματοποιηθεί, κάτι που φαντάζει αδύνατο λόγο του όγκου του εξοπλισμού που πρέπει να μεταφερθεί στον Άρη, τρόφιμα, οξυγόνο και αντικείμενα για μια ζωή, οι πρώτοι εθελοντές αστροναύτες θα προσγειωθούν στον Άρη το 2023 και για το υπόλοιπο της ζωής τους κάθε τους κίνηση θα μεταδίδεται ζωντανά στη Γη μέσω βίντεο. Η εταιρία Mars One το 2016 σχεδιάζει να στείλει τις πρώτες προμήθειες στον Άρη, ενώ το 2018 θα κατασκευαστούν οι πρώτες εγκαταστάσεις μέσω ρομποτικών συσκευών. Την ίδια ώρα η NASA επιτρέπει στους αστροναύτες της να παραμείνουν στο διάστημα από 275 μέχρι 500 μέρες, ανάλογα με την ηλιακή δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου