Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΚΟΥΔΟΥ WINNIE THE POOH ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΤΟ 1913

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε μέσα από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney. Τα παιδιά τον λατρεύουν. Ο Γουίνι το αρκουδάκι έχει αποτυπωθεί παντού και στα παιδικά δωμάτια κυριαρχεί. Παιχνίδια, ρούχα, παντόφλες, αφίσες, δεκάδες αντικείμενα έχουν την φωτογραφία του. Σε αντίθεση όμως με πολλούς άλλους διάσημους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων ο Winnie και ο νεαρός Κρίστοφερ, ήταν αληθινοί και φέτος το διάσημο αρκουδάκι που έγινε ο κολλητός φίλος εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο, κλείνει τα 100 χρόνια «ζωής» του.


Η πραγματική ιστορία λοιπόν του Winnie ξεκινά το 1914 στον Καναδά. Ένας στρατιώτης που υπηρετούσε ως κτηνίατρος, ο Harry Colιbourne τον αγόρασε από την πόλη White River του Οντάριο πληρώνοντας 20 δολάρια. Τον ονόμασε Winnie εξαιτίας της γενέτειρας του που ήταν το Γουίνιπεγκ. Όταν ξέσπασε ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος ο Harry κλήθηκε να φύγει για την Αγγλία. Επιστρατεύοντας κάθε μέσο ο κτηνίατρος που είχε ήδη αγαπήσει το μικρό μαύρο αρκουδάκι, κατάφερε να το περάσει κρυφά και να τον πάρει μαζί του στην Αγγλία. Εκεί ο χαριτωμένος Winnie πολύ γρήγορα έγινε η αγαπημένη μασκότ της δεύτερης καναδικής ταξιαρχίας πεζικού.
Με το τέλος του πολέμου ο Harry δώρισε το αρκουδάκι στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου. Εκεί στις επισκέψεις με τον γιο του, τον γνώρισε ο Βρετανός συγγραφέας Milne. Η αγάπη που έδειχνε ο μικρός του γιος Κρίστοφερ προς το γλυκό αρκουδάκι έγινε έμπνευση για τον συγγραφέα που του έδωσε και το υπόλοιπο του ονόματος του. Το Pooh προήλθε από τον τρόπο που πολλές φορές έβλεπαν τον Winnie να ξεφυσά με δύναμη για να απομακρύνει τις μύγες που κάθονταν στη μύτη του.
Έτσι σιγά σιγά ο Winnie έγινε βιβλίο. Για την ακρίβεια ο Milne έγραψε τέσσερα βιβλία από το 1925 και μετά, με πρωταγωνιστή τον γιο του και τον Winnie που έγιναν σύντομα κλασικά λογοτεχνικά έργα. Από τότε έως σήμερα έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε 46 γλώσσες. Στα βιβλία ο Winnie είναι κοινωνικός, αφελής και αργόστροφος, και ταυτόχρονα φιλικός και στοχαστικός. Είναι επίσης ένας ταλαντούχος ποιητής αλλά και λάτρης του φαγητού με ιδιαίτερη αδυναμία στο μέλι και το γάλα. Και έτσι σιγά σιγά το αρκουδάκι αποδείχτηκε πραγματικό λαχείο για όσους ασχολήθηκαν μαζί του. 
Ο Milne απλά ήταν ο πρώτος που γεύτηκε με τα βιβλία του τη χαρά του κέρδους. Το 1930, ο Στέφεν Σλέσιντζερ μάνατζερ της τηλεόρασης με δαιμόνιο εμπορικό πνεύμα, αγόρασε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του Winnie δημιουργώντας μια πρωτοφανή βιομηχανία με πρωταγωνιστή το γλυκό αρκουδάκι. Μέχρι τον Νοέμβριο του 1931, ο Winnie ήταν πια μια επιχείρηση που απέφερε 50 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Ο πραγματικός Winnie πέθανε στις 13 Ιουλίου του 1934 αλλά έμεινε για πάντα ζωντανός.
Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Σλέσιντζερ πλούτισε δημιουργώντας κούκλες, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, ραδιοφωνικές εκπομπές, animation, και κινηματογραφική ταινία. Το 1932 ο Winnie εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το χαρακτηριστικό κόκκινο πουκάμισό του. Η πρωτοφανής δημοφιλία του έστρεψε πάνω του την προσοχή του αναπτυσσόμενου κολοσσού της βιομηχανίας κινουμένων σχεδίων και η Disney το 1961 αγοράζει τα δικαιώματα του. Ο Winnie είναι πλέον έτοιμος για την μυθική κινηματογραφική του καριέρα που κρατάει για 50 χρόνια. 
Τώρα η Lindsay Mattick, δισέγγονη του Καναδού στρατιώτη που αγόρασε τον Winnie 100 χρόνια, πριν θα κυκλοφορήσει ένα συλλεκτικό παιδικό βιβλίο για την ιστορία του Χάρι και του Winnie.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου