Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΤΟ 550 ΕΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ!

Το ιστορικό Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης είναι διάσημο γιατί στα μαγαζάκια του μπορεί κανείς να βρει ότι ποθεί ενώ οι ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί όπως η απαγωγή με τον Λίαμ Νίσον ή το SKyfall του james bond, με τον Ντάνιελ Γκρέγκ, έδειξαν το μέγεθος του. Είναι ένα περίπλοκο συγκρότημα που καλύπτει 75 στενά δρομάκια και στεγάζει περισσότερα από 4000 καταστήματα. Αποτελεί δηλαδή μια από τις μεγαλύτερες και παλιότερες κλειστές αγορές στον κόσμο.
Το διάσημο και μαγευτικό Καπαλί Τσαρσί, το παραδοσιακό και ιστορικό Μεγάλο Παζάρι σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να το κατεδαφίσει για να φτιαχτούν στη θέση του πολυτελή ξενοδοχεία. Η είδηση αυτή μοιάζει αδιανόητη, πόσο μάλιστα για τον ισλαμιστή, συντηρητικό Ερντογάν που θα περίμενε κανείς να προστατεύει την κληρονομιά και την παράδοση της χώρας του. Κι’ όμως, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian που έφερε στο φως το θέμα, περισσότερα από 1.700 ιστορικά κτήρια θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία. Μάλιστα, πρόσφατα η αστυνομία εισέβαλε σε μία από τις πτέρυγες του δαιδαλώδους παζαριού και ανάγκασε 80 καταστηματάρχες να βάλουν λουκέτο. Η έξωση άρχισε και το πρότζεκτ προχωράει. Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι που εργάζονται στο Μεγάλο Παζάρι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο και ένα κομμάτι της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης να χαθεί για πάντα, στον βωμό του κέρδους.
αυτός ο παράδεισος του καταναλωτή τουρίστα βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και θεωρείται εκτός των άλλων και ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Κάτω από τη στέγη της χαοτικής αυτής κλειστής αγοράς, πωλούνται αντίκες και χαλιά, δερμάτινα και τζίν, χρυσά και ασημένια κοσμήματα, υφάσματα, είδη σπιτιού και αναμνηστικά. Η κατασκευή της αγοράς άρχισε λίγο μετά την Άλωση, το 1455 από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, και ολοκληρώθηκε το 1461. Έκτοτε καταστράφηκε και ξαναφτιάχτηκε  αρκετές φορές κυρίως από φωτιά αλλά και από το μεγάλο σεισμό του 1894. 
σήμερα καλύπτει μια έκταση 1.336 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει 19 χαμάμ. Γύρω από την αγορά υπάρχουν πάγκοι με εμπορεύματα, κυρίως φτηνά ρούχα, αλλά και γραφικά χάνια. Ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό χάνι είναι το Βαλιντέ το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Κωνσταντινούπολη. Κτίστηκε το 1651 ως προσωπική περιουσία της Κεσέμ, μητέρας του σουλτάνου Μωάμεθ Δ’. Σήμερα το χάνι αυτό πάλλεται στο ρυθμό εκατοντάδων αργαλειών.
από το δαιδαλώδες παζάρι, διέρχονται 250.000 με 400.000 επισκέπτες καθημερινά και αποτελεί μαζί με την Αγία Σοφία το σήμα κατατεθέν της Κωνσταντινούπολης και πόλο έλξης των εκατομμυρίων τουριστών,  που το επισκέπτονται κάθε χρόνο και αφήνουν εκεί σημαντικότατα ποσά. Ακόμα λοιπόν και αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κατεδάφιση του αποτελεί πολιτιστικό «έγκλημα», αναρωτιόμαστε πως μπορείς να κατεδαφίσεις έναν δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό για χάρη του τουρισμού! 
Αν πάντως επισκεφθείτε το μεγάλο παζάρι προσπαθήστε να αποφύγετε τους κράχτες που μιλάνε άπταιστα Ελληνικά και επιλέξτε να μπείτε στα πολύ μικρά μαγαζιά, που συχνά κρύβουν θησαυρούς στο εσωτερικό τους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου