Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΡΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Ο όρος Τζιχαντιστές μπήκε στην ζωή όλου του πλανήτη ξαφνικά. Πόλεμος, φρίκη, αποκεφαλισμοί, βιασμοί και ομαδικές εκτελέσεις κυρίως Χριστιανών. Ποιοι είναι όμως οι μαυροφορεμένοι και πάνοπλοι άνδρες και γυναίκες που σκορπούν τον τρόμο στο Ιράκ και την Συρία;. πως εμφανίστηκε αυτό το νέο μόρφωμα που προελαύνει και κατακτά δια της βίας δεκάδες πόλεις του αραβικού κόσμου σκορπίζοντας ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα;. Ποτέ στο παρελθόν η Αλ Κάιντα ή κάποιο παρακλάδι της, δεν είχαν υπό τον έλεγχο τους μια τόσο μεγάλη έκταση. Η οργάνωση που ονομάζεται Ισλαμικό Κράτος διακηρύσσει ότι στόχος της είναι η ίδρυση του χαλιφάτου του Λεβάντε, ανατρέποντας τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτά χαράχθηκαν μετά τη Γαλλοβρετανική συμφωνία το 1916. Το Λεβάντε περιλαμβάνει εκτός της Συρίας, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη και τμήμα του όρους Σινά. Οι δήμιοι με τις μαύρες κουκούλες αποκεφαλίζουν αιχμαλώτους μπροστά στην κάμερα σοκάροντας την κοινή γνώμη.
Οι τζιχαντιστές επιχειρούν να εφαρμόσουν την πιο αυστηρή εκδοχή της Σαρίας, στις περιοχές που ελέγχουν και έχουν ως Επικεφαλής τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, πρώην στέλεχος της Αλ Κάιντα που περιλαμβάνεται στη λίστα των δέκα πιο επικίνδυνων τρομοκρατών στον κόσμο. Γεννήθηκε στη Σαμάρα του Ιράκ το 1971 και ισχυρίζεται ότι είναι απόγονος του προφήτη Μωάμεθ. Σύμφωνα με ιστοσελίδες τζιχανιστών, διαθέτει διδακτορικό τίτλο στις ισλαμικές σπουδές από το πανεπιστήμιο της Βαγδάτης. Αναλυτές θεωρούν, ότι η οργάνωση έχει στις τάξεις της περισσότερους από 10.000 πάνοπλους μαχητές. Χρηματοδοτείται από μεμονωμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες του Κόλπου, ενώ αντλεί χρήματα και από κλοπές, απαγωγές και εκβιασμούς. Η ισλαμιστική οργάνωση ελέγχει την πετρελαιοπαραγώγο ζώνη στη Συρία ενώ με την κατάληψη της Μοσούλης ενισχύθηκε σημαντικά, αποκομίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τις τράπεζες της πόλης. 
Η οργάνωση αντλεί την ισχύ της από την αδυναμία των αντιπάλων της. Το καθεστώς Άσαντ της άφησε σκοπίμως πεδίο δράσης για λόγους τακτικής. Η ιρακινή κυβέρνηση των σιιτών αδυνατεί να σταματήσει τους τζιχαντιστές ενώ οι σουνίτες στην πλειοψηφία τους στηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος. Η ενίσχυση των τζιχαντιστών προκαλεί παγκόσμιο τρόμο ενώ άκρως ανησυχητικό είναι το φαινόμενο του προσηλυτισμού ευρωπαίων πολιτών στο πλευρό των δολοφόνων τζιχαντιστών.  Όπως η Βρετανίδα μητέρα Sally Jones που πήγε στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό τους. Το φαινόμενο εξελίσσεται και η βρετανική κυβέρνηση βλέπει μεγάλο αριθμό Βρετανών πολιτών να έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν πώς εκατοντάδες ισλαμιστές από όλο τον κόσμο σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε Συρία και Ιράκ, για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.
Ο διεθνής όρος Τζιχάντ (αραβική λέξη) σημαίνει γενικά αγώνας, προσπάθεια και η πραγματική έννοια του όρου σε ελεύθερη μετάφραση είναι αγώνας για το δρόμο του Θεού. Αυτό το σύνθημα αποτελεί ένα από τα κεντρικά δόγματα του Ισλάμ. Οι οπαδοί του Ισλαμικού Νόμου (της Σαρία) είναι κατά απόλυτο τρόπο ενάντια στο Σύνταγμα κάθε χώρας. Βασίζεται στο Κοράνι, το οποίο οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι είναι ο αληθής λόγος του Αλλάχ, όπως αυτός τον υπαγόρευσε στον προφήτη Μωάμεθ. Ο όρος τζιχάντ αποδίδεται συχνά ως "ιερός πόλεμος". Αρκετοί είναι οι στίχοι του Κορανίου και των παραδόσεων του Ισλάμ σύμφωνα με τους οποίους ο παράδεισος προσφέρεται σε όσους χάνουν τη ζωή του σε τζιχάντ. 
Σκοπός τους είναι να εγκαθιδρύσουν ένα Ισλαμικό Χαλιφάτο, όπου θα εκτείνεται από τον παρόντα μουσουλμανικό κόσμο, σε ολόκληρο τον παρόντα κόσμο, ενώ επιδιώκουν να ανατρέψουν όλες τις μη ισλαμικές κυβερνήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου