Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Η ΧΑΒΑΗ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΚΙΛΑΟΥΕΑ

Η καυτή ηφαιστειακή λάβα διασκορπίζεται. Το νησί της Χαβάης, ο επίγειος παράδεισος που βρίσκεται στην καρδιά του Ειρηνικού Ωκεανού, κινδυνεύει αφού το ηφαίστειο Κιλαουέα έχει ενεργοποιηθεί και  η λάβα του φτάνει τους 900 βαθμούς κελσίου.
Πολλοί κάτοικοι της παχόα, ιστορική περιοχή με γραφικές κατοικίες και καταστήματα, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αφού η λάβα κινείται με ταχύτητα εννέα μέτρων την ώρα και Ήδη κάλυψε το κοιμητήριο της κοινότητας. Ο Ερυθρός Σταυρός οργάνωσε καταφύγιο για τους κατοίκους. Κτίσματα, ζώα, δέντρα και βλάστηση εξαφανίζονται σταδιακά. Το Αρχιπέλαγος της Χαβάης περιλαμβάνει 137 νησιά, νησάκια και ατόλες. τα 8 μεγάλα είναι κατοικημένα. Εξωτικές παραλίες, καταπράσινα βουνά, κοιλάδες, σπάνια πανίδα, φυτείες μπανάνας και καφέ. 1,5 εκ. χαμογελαστοί άνθρωποι, βρίσκονται αντιμέτωποι με την θυμωμένη φύση. Το κλίμα στην Χονολούλου, την μοναδική μεγάλη πόλη με τους ουρανοξύστες που ξεφυτρώνουν πάνω στην αμμουδιά, είναι βαρύ. Όλα τα νησιά της Χαβάης διαμορφώθηκαν από ηφαίστεια αναδυόμενα από τον πυθμένα της θάλασσας. 
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η συνεχής διάβρωση, δημιούργησαν εντυπωσιακά γεωλογικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Ακόμη και τώρα η χαβάη συνεχίζει να αυξάνει σε έκταση λόγω της συνεχιζόμενης ροής λάβας και είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου οι επισκέπτες μπορούν να πατήσουν σε ένα ενεργό ηφαίστειο. Μόνο που τώρα ο εφιάλτης ξύπνησε και απειλεί. Κι όμως 3 τολμηροί αθλητές κάνουν καγιάκ σε ποταμό, όπου χύνεται καυτή λάβα από το ενεργό ηφαίστειο Kilαουea, το ένα από τα πέντε ασπιδωτά ηφαίστεια που αποτελούν το νησί.
το κιλαουέα που σημαίνει «αυτός που γρήγορα εξαπλώνεται» στην γλώσσα των Χαβανέζων, βρίσκεται στο μεγάλο νησί που είναι και το αρχαιότερο. Από το 1983 που έγινε η μεγαλύτερη έκρηξη τω τελευταίων 200ων ετών, η εικόνα επαναλαμβάνεται. Λάβα ηλικίας 1000 ετών καλύπτει το 90% του βουνού που είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη και βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO. Από το 1987 το επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, καθιστώντας το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο στη Χαβάη.
Η κουλτούρα της περιοχής είναι τόσο πολύπλοκη όσο και η καταγωγή του γεννημένου στα νησιά της Χαβάης αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Η περιοχή αποτέλεσε πόλο έλξης για τους αρχαίους κατοίκους της Πολυνησίας, τους πολυμήχανους ευρωπαίους εξερευνητές, τους Ασιάτες και φυσικά, τους Αμερικανούς. Αυτό, όμως, που έχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι όλες οι παραπάνω κουλτούρες όχι μόνο δεν έχουν σβήσει αλλά συμβάλλουν δημιουργικά στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Χαβάης. 
Περίπου επτά εκατομμύρια επισκέπτες από όλον το κόσμο ταξιδεύουν στον παράδεισο κάθε χρόνο. Εκεί όπου η μοναδική, πολύ πλούσια χλωρίδα προέκυψε τυχαία από σπόρους εξωτικών φυτών που μετέφεραν τα πουλιά στο ταξίδι τους εκεί, στη χαβάη που έχει πάντα καλοκαίρι..




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου