Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

16 ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ, ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟΣ ΤΟΠΟΣ ΣΤΟ PLITVICE ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

Οι λίμνες που βρίσκονται στη νότια Κροατία ονομάζονται πλίτβιτσε και είναι πραγματικά βγαλμένες από το σινεμά. Τα γάργαρα νερά ρέουν στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής και συγκεντρώνονται σε μικρές και μεγαλύτερες κοιλότητες. Με το πέρασμα των χρόνων δημιουργούν φυσικά φράγματα και γεννιούνται οι λίμνες, οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονται μεταξύ τους. Η περιοχή είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός από τα χρόνια ακόμη της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Οι λίμνες και το ομώνυμο πάρκο έχουν ενταχθεί από το 1979, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της UNESCO σαν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Όπως εύκολα μπορούμε να φανταστούμε η περιοχή είναι πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα και αποτελούν το φυσικό σύνορο της χώρας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
μιλάμε για μια έκταση 296 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αποτελεί ένα από τους οκτώ Εθνικούς Δρυμούς της Κροατίας, δεν θεωρείται άδικα το μεγαλύτερο αξιοθέατο της χώρας και το πιο δημοφιλές. Το ψηλότερο σημείο του Εθνικού Πάρκου των Λιμνών Πλίτβιτσε βρίσκεται στα 1.280 μ. ενώ το χαμηλότερο στα 380. Το υψόμετρο μεταξύ των λιμνών είναι 135 μέτρα, ενώ ο μεγαλύτερος καταρράκτης έχει ύψος 70 μ. και εννοείται ότι οι Κροάτες εκμεταλλεύονται τουριστικά το μέρος. Υπάρχει μετακίνηση με ηλεκτροκίνητο λεωφορείο, μπορεί κανείς να κάνει βαρκάδα στη μεγαλύτερη λίμνη ή να περπατήσει στα στρωμένα με ξύλα μονοπάτια απολαμβάνοντας το πράσινο της φύσης και όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου στα κρύα νερά.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε η περιοχή να γίνεται «τουριστική» ενώ το πρώτο ξενοδοχείο κτίστηκε το 1896. Το Μάρτιο του 91 εκεί διαδραματίστηκαν οι πρώτες σκηνές του πολέμου μεταξύ Κροατών και Σέρβων. Λόγω της οικονομικής σπουδαιότητας του Πάρκου, η κροατική κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στον καθαρισμό του από τις νάρκες και τον Δεκέμβριο του 1998 ανακηρύχθηκε το μέρος ελεύθερο ναρκών και βγήκε από τη λίστα των περιοχών σε κίνδυνο. Στο πάρκο υπάρχει πλούσια αλπική και μεσογειακή βλάστηση με καταγεγραμμένα 1.267 είδη φυτών. Η περιοχή είναι επίσης καταφύγιο πολλών ζώων. Ανάμεσά τους αρκούδες, λύκοι, αγριόγατες, ελάφια, λαγοί, αλεπούδες και 70 σπάνια είδη πουλιών που απαντώνται μόνο εδώ.
οι 16 λίμνες βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα ανάμεσα σε καταρράκτες και ποτάμια. Μια παλέτα χρωμάτων σε όλους τους τόνους του τιρκουάζ και του γαλαζοπράσινου που οφείλεται στην πυκνότητα του νερού σε ιχνοστοιχεία και ορυκτά. Η μεγαλύτερη λίμνη όλων είναι η Kozjak με μήκος 3 χλμ. Στο κέντρο της υπάρχει ένα μικρό οβάλ νησάκι που έχει και ένα εστιατόριο. Τα ξενοδοχεία της περιοχής είναι κτισμένα γύρω από αυτή τη λίμνη και από τα δωμάτιά τους μπορείτε να απολαμβάνετε την απίστευτη θέα. Φυσικά κάθε εποχή έχει την ομορφιά της στο Πάρκο: τον χειμώνα οι καταρράκτες παγώνουν την άνοιξη και το φθινόπωρο ξεχειλίζουν τα χρώματα της φύσης. 
Το καλοκαίρι μπορείτε να κολυμπήσετε με άδεια στα ποτάμια γύρω από το Πάρκο ενώ η πεζοπορία είναι η κατ’ εξοχήν δραστηριότητα. Συνήθως από τη μια άκρη στην άλλη η διαδρομή είναι περίπου 4 ώρες. Στον εθνικό δρυμό δεν επιτρέπονται το ελεύθερο κάμπινγκ, το άναμμα φωτιάς, το ψάρεμα και το κόψιμο λουλουδιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου