Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΧΩΡΙΟ 20.000 ΕΤΩΝ! ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

"Κατάδυση" στον χρόνο έκαναν οι αρχαιολόγοι βουτώντας στο βυθό της Αργολίδας. Κυνηγώντας πολιτισμό ηλικίας 20.000 ετών, ένα προϊστορικό χωριό για το οποίο επιστρατεύτηκε το μεγαλύτερο ηλιακό πλοίο του κόσμου.  Στο Φράγχθι Αργολίδας έζησαν οι τελευταίοι Νεάντερταλ στην Ελλάδα οι οποίοι συμβίωναν με τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους, Χόμο Σάπιενς. 
Το ερευνητικό έργο της αποστολής άρχισε το καλοκαίρι με Έλληνες και Ελβετούς αρχαιολόγους στον όρμο της Κοιλάδας. Σκοπός της γεωλογικής-γεωφυσικής έρευνας ήταν να χαρτογραφηθεί με λεπτομέρεια ο βυθός και τα ιζήματα της θαλάσσιας περιοχής του ανατολικού Αργολικού Κόλπου ώστε να γίνει αναπαράσταση της περιοχής σε διάφορες χρονικές περιόδους του παρελθόντος όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερα από την σημερινή μέχρι και 125 μέτρα. Στην  ευρύτερη περιοχή του Σπηλαίου Φράχθι, ή Σπηλιά του Κύκλωπα όπως το λένε οι ντόπιοι, η ελληνοελβετική αποστολή είχε ως στόχο να εντοπιστούν ίχνη από το τέλος της εποχής των παγετώνων, πριν από περίπου 20.000 χρόνια. Με την ανασύσταση των βυθισμένων τοπίων οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής στις παράκτιες ζώνες. 
Η έρευνα επικεντρώθηκε κοντά στο σπήλαιο που βρίσκεται στη βόρεια όχθη του όρμου της Κοιλάδας, το οποίο κατοικήθηκε για σχεδόν 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική έως την Νεολιθική εποχή. Υπήρξε καταφύγιο µετακινούµενων κυνηγών και ψαράδων οι οποίοι χρησιµοποιούσαν εργαλεία φτιαγµένα από σκληρές και αιχµηρές πέτρες. Λεπίδες για δρεπάνια, µαχαίρια, αιχµές βελών, µυλόπετρες, τσεκούρια και αξίνες, αλλά και πολλά αγκίστρια, σπάτουλες και σουβλιά, κοσµήµατα και αγγεία μαρτυρούν την παρουσία του εκεί.
Οι επιστήμονες έχουν ανακτήσει κοχύλια και υπολείμματα ψαριών η ανάλυση των οποίων θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο χρόνια εργασίας. Το ουσιαστικό ερευνητικό έργο άρχισε στις 10 Αυγούστου όταν κατέπλευσε στην περιοχή το PlanetSolar, το μεγαλύτερο ηλιακό καταμαράν, το οποίο μετατράπηκε σε ερευνητική πλατφόρμα και βάση της επιστημονικής ομάδας της αποστολής. Το φουτουριστικό σκάφος που, μετά από 584 ημέρες και περισσότερα από 60.000 χιλιόμετρα πλεύσης έκανε τον γύρο της γης μόνο με την ενέργεια του ήλιου, βοήθησε στη λήψη γεωφυσικών μετρήσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στους ερευνητές να δουν την τοπογραφία των αρχαίων παράκτιων ζωνών που τώρα είναι βυθισμένες.

Οι έρευνες των θαλάσσιων γεωλόγων έχουν καταδείξει σημάδια από την κοίτη ενός αρχαίου ποταμού, γεγονός ενθαρρυντικό για την ανακάλυψη περαιτέρω ευρημάτων, αφού ήταν σύνηθες στην αρχαία εποχή οι ανθρώπινες δραστηριότητες να αναπτύσσονται κοντά σε νερό. Βρήκαν μια περιοχή καλυμμένη από 2-3 μέτρα λάσπης σε βάθος 10-12 μέτρων κοντά στο Σπήλαιο Φράχθι, η οποία είναι πιθανόν να περιέχει υπολείμματα προϊστορικής ανθρώπινης παρουσίας και πρέπει να ερευνηθεί με υποβρύχια ανασκαφική έρευνα. Ίσως η έρευνα ανατρέψει την πεποίθηση ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα από το Βορρά και κατέβηκαν µετά στην Πελοπόννησο. Μπορεί να προκύψουν ενδείξεις ότι η εµφάνισή τους στη νότια Ελλάδα είναι παλαιότερη.
Το πανέμορφο καταμαράν κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια χάρη στα 512 τ.μ. ηλιακών πάνελ. Χτίστηκε το 2010 με 13 εκ ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από Γερμανό επιχειρηματία που κράτησε την ανωνυμία του. Με συνολικό μήκος 35 μέτρων και πλάτος 23 μέτρων χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου