Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΤΑ ΑΓΙΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ..

Για αιώνες τα ιερά και άγια που συνδέονται με τη ζωή και τον θάνατο του Ιησού έχουν περιβληθεί με πέπλο σεβασμού ως εξέχοντα σύμβολα του χριστιανισμού. Έχουν τοποθετηθεί μέσα σε καλά φυλασσόμενες προθήκες, με την αυθεντικότητά τους να μην έχει ποτέ επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον με τον τρόπο που θέλει η επιστημονική ανάλυση. Η πίστη στη δύναμη αντικειμένων που σχετίζονται με τη Θεία Σταύρωση έχει οδηγήσει ανθρώπους στην αφοσίωση, στην εμμονή, ακόμα και σε πολέμους. Λέγεται,  πως ο Χίτλερ ξεκίνησε το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να έρθει στα χέρια του η λόγχη με την οποία οι Ρωμαίοι κάρφωσαν τα πλευρά του Ιησού. Πίστευε πως έτσι θα γινόταν παντοτινός ηγέτης της ανθρωπότητας.
ποια είναι όμως τα ιερά αντικείμενα που συνδέθηκαν με τις επίγειες περιπέτειες του Χριστού και πια η τύχη τους;. οι απόψεις διίστανται. Όπως για το πού βρίσκεται το ποτήρι από το οποίο ήπιε ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο. Λέγεται πως όποιος πιει από το Αγιο Δισκοπότηρο εξασφαλίζει την αιώνια ζωή. Οι ιστορίες που το περιβάλλουν είναι πολλές. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι Ναΐτες Ιππότες το πήραν στη Σκωτία, άλλοι πάλι λένε πως βρίσκεται στην Αγγλία, ενώ το επικρατέστερο για πολλούς φαίνεται να είναι εκείνο που φυλάσσεται στη Βαλένθια. 
Ο θρησκευτικός θρύλος λέει ότι μετά την αποκαθήλωση, ο Ιωσήφ της Αριμαθέας σκούπισε το αίμα από το πρόσωπο του Ιησού με ένα κομμάτι ύφασμα. Το ύφασμα φυλασσόταν στην Ιερουσαλήμ ώσπου ο κόμης της Φλάνδρας το μετέφερε στη βελγική πόλη Μπριζ. Το τοποθέτησε σε περίτεχνη βυζαντινή φιάλη αρώματος στο παρεκκλήσι της Βασιλικής του Αγίου Αίματος. Το ανεκτίμητο κειμήλιο δεν έχει ανοιχτεί ποτέ.
Τα πρώτα κομμάτια του σταυρού του μαρτυρίου εμφανίστηκαν τον 4ο αιώνα. Τα βρήκε η Αγία Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, στον Γολγοθά. Σήμερα λέγεται πως αυθεντικά κομμάτια του σταυρού υπάρχουν σε ναούς στη Ρώμη, το Παρίσι και την Ισπανία. Η Αγία Ελένη βρήκε επίσης τα τέσσερα καρφιά που είχαν χρησιμοποιηθεί στη Σταύρωση. 
Κατά την παράδοση, δύο από τα καρφιά τοποθετήθηκαν στην περικεφαλαία του Μεγάλου Κωνσταντίνου και τα άλλα δύο ρίχτηκαν στην Αδριατική για να ηρεμήσει η φουρτούνα. Σήμερα υπάρχουν περίπου τριάντα καρφιά, που θεωρείται πως ήταν αυτά της Σταύρωσης σε Μιλάνο, Ρώμη, Βενετία, Άαχεν, Νυρεμβέργη και Πράγα.
Το Ακάνθινο στεφάνι που έβαλαν οι Ρωμαίοι στο κεφάλι του Ιησού βρέθηκε αρχικά στην Ιερουσαλήμ και μετά μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Διέθετε 70 ακάνθινες απολήξεις και μετά το Μεσαίωνα τα αγκάθια άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορες εκκλησίες. Σήμερα υπάρχουν σε εκκλησίες 6 ευρωπαϊκών χωρών. Ο βυζαντινός θρύλος ήθελε τον αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης να θέτει ενέχυρο το στεφάνι σε βενετσιάνικη τράπεζα, το οποίο αγόρασε κατόπιν ο βασιλιάς της Γαλλίας και το εμπιστεύτηκε στον καθεδρικό ναό των Παρισίων το 1239. Η Ιερά Σινδόνη του Τορίνο είναι ίσως το πλέον αμφιλεγόμενο αντικείμενο και βρέθηκε πριν από 650 χρόνια. Επισήμως, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν έχει εκδώσει ετυμηγορία για την αυθεντικότητα ή μη αλλά εκτίθεται στο Βατικανό σε δημόσια θέα. 
ο «Χιτώνας του Χριστού» τον οποίο φορούσε ο Θεάνθρωπος πριν τη σταύρωσή Του, βρίσκεται στην πόλη Τρηρ της Γερμανίας. Γνωστή και ως Λόγχη του Πεπρωμένου, είναι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για να τρυπήσει τα πλευρά του Ιησού. Ο μύθος λέει πως όποιος την έχει γίνεται κυρίαρχος του κόσμου. Μεταξύ άλλων, την είχαν στην κατοχή τους ο Καρλομάγνος, ο Μέγας Ναπολέων, και ο Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Πάτον. Σήμερα βρίσκεται σε μουσείο της Βιέννης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου