Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΚΕΝΥΑ, ΣΑΦΑΡΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΣΑΙ. ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΑΒΑΝΑΣ...

Ταξίδι στην Κένυα, στην Ανατολική Αφρική. Οι περισσότεροι τουρίστες που την επισκέπτονται επιλέγουν να συμμετάσχουν σε  οργανωμένες περιηγήσεις που τους δίνουν την ευκαιρία να δουν από κοντά, πολλές φορές από απόσταση αναπνοής, το μεγαλείο της πανίδας της Κένυας. Εκεί κρύβονται τα μυστικά της αφρικανικής σαβάνας και απλώνονται τεράστια εθνικά πάρκα όπου συνυπάρχουν ελέφαντες, αντιλόπες και λιοντάρια. Καταπράσινοι λόφοι που θυμίζουν τοπία της Κεντρικής Ευρώπης, απέραντες παραλίες στον Ινδικό Ωκεανό με κοκκοφοίνικες και κοραλλιογενείς υφάλους.

Σε ένα από αυτά τα πάρκα βρίσκεται υπό ένοπλη προστασία ο τελευταίος λευκός αρσενικός ρινόκερος στον κόσμο. Η μοναδική υποχρέωση που έχει πια σε αυτή τη ζωή είναι να διαιωνίσει το είδος έτσι ώστε να μην καταδικαστεί σε εξαφάνιση ύστερα από 50 εκατομμύρια χρόνια ζωής!. 24 ώρες το 24ωρο το μεγαλόσωμο ζώο φρουρείται από ένοπλους δασοφύλακες. Έως το 1960 υπήρχαν πάνω από 2.000 λευκοί ρινόκεροι αλλά το όργιο της λαθροθηρίας μείωσε δραματικά τον αριθμό τους σε έναν αρσενικό και τρία θηλυκά.
το Ναϊρόμπι είναι μια σύγχρονη πόλη, με γυάλινους ουρανοξύστες, φαρδιές λεωφόρους και πλήθη κόσμου στους δρόμους ο πληθυσμός φτάνει τα 2 εκατομμύρια κατοίκους. Η   πρωτεύουσα που αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη της Κένυας δημιουργήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, στη θέση όπου μέχρι τότε υπήρχε ένας καταυλισμός των ντόπιων Μασάι. Η επιλογή της τοποθεσίας έγινε επειδή το μικρό χωριό βρισκόταν πάνω στη νεοκατασκευασμένη σιδηροδρομική γραμμή που ένωνε την Ουγκάντα με την Κένυα.
Το ταξίδι στις δυτικές επαρχίες της Κένυας γίνεται μέσα σ' ένα ήρεμο τοπίο με χαμηλούς, κυματιστούς λόφους, σκεπασμένους με καταπράσινα στάχυα και μεγάλες φυτείες με καλαμπόκια και τσάγια. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί εγκαταστάθηκαν εδώ οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι. Το κλίμα ήταν πιο ανεκτό γι αυτούς, αλλά και ιδανικό για την καλλιέργεια φυτών που δεν θα ευδοκιμούσαν πουθενά αλλού στην Αφρική. Η πόλη Nakuru δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γοητεία, ωστόσο είναι διάσημη διότι βρίσκεται δίπλα στην πιο όμορφη λίμνη της χώρας. Μέσα σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα ζουν 2 εκ ροζ φλαμίνγκο. Το θέαμα που παρουσιάζουν όταν συγκεντρώνονται στα ρηχά νερά, είναι καταπληκτικό.  Δυτικότερα από τη Nakuru βρίσκεται η πόλη Kericho, γνωστή και ως πρωτεύουσα του τσαγιού. Χτισμένη σ' ένα καταπράσινο τοπίο, με λόφους που καλύπτονται από τις φυτείες του τσαγιού, η πόλη ζει αποκλειστικά από την παραγωγή και την εκμετάλλευση του ευγενούς φυτού. Ανατολικά μεγαλύτερη πόλη είναι η Μομπάσα, ένα παλιό αραβικό λιμάνι με επιβλητικά αρχοντικά και ξυλόγλυπτα μπαλκόνια.
Στις αχανείς εκτάσεις ζει σε παραδοσιακές καλύβες η περίφημη φυλή των Μασάι, στο γιγαντιαίων διαστάσεων ομώνυμο εθνικό πάρκο. Με τεράστιες επίπεδες εκτάσεις σκεπασμένες με ξερό χορτάρι, μεγάλους σαν δέντρα κάκτους, και πολλή σκόνη. Εκτός από τους μασάι και οι φυλές Τουρκάνα και Σαμπούρου ζουν παραδοσιακά μέσα σε καλύβες, ντύνονται με πολύχρωμα υφάσματα και μετακινούνται συνεχώς οδηγώντας τα κοπάδια τους σε καινούργια βοσκοτόπια. Ο πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 31 εκατομμύρια που έχουν ως επίσημη γλώσσα τα Σουαχίλι και ο τρόπος ζωής στην επαρχία θυμίζει παλιότερους αιώνες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου